Ons op de voet volgen?

Kies welk kanaal jouw voorkeur heeft!

Post

Zo maak je je website gebruiksvriendelijk

Je website is het kloppend hart van je communicatie, het moederschip. Het is dé uitvalbasis van jouw bedrijf. Je website moet daarom zo gebruiksvriendelijk mogelijk zijn. Wij vertellen je waar je op moet letten.

De meerderheid van de bezoekers wordt beïnvloed door je website bij de aankoop van een product of dienst. Een goedwerkende website is dus cruciaal voor jouw organisatie. Zo pak je dat aan.

Overzichtelijke homepage

First things first, zorg voor een aantrekkelijke én overzichtelijke homepagina. Het moet meteen duidelijk zijn waar je bezoeker zich bevindt. Plaats jouw logo en baseline dus op een opvallende plek. Hou je ideale klant in gedachten: welke informatie wil hij of zij meteen krijgen wanneer je op de website surft? Maak deze direct beschikbaar. Tip: witruimtes doen wonderen en zorgen voor rust op de pagina.

Blog gebruiksvriendelijke website

Duidelijke navigatie & structuur

De navigatie speelt een belangrijke rol als het gaat over een gebruiksvriendelijke website. Als je bezoeker iets zoekt, wil hij dat het liefst zo snel mogelijk vinden. Houd je menu-items kort en krachtig en deel het logisch in. Niet elke pagina moet in de menustructuur staan, enkel de belangrijkste. Tip: voeg een zoekfunctie toe aan je website om de vindbaarheid van informatie te vergemakkelijken.

Snelle laadtijd

Wist je dat bijna de helft van de bezoekers afhaakt als een webpagina te lang laadt? Een snelle laadtijd is dus cruciaal voor een website. Google beveelt een paginalaadtijd van minder dan 2 seconden aan. Benieuwd naar de laadtijd van jouw site? Via deze tool kan je hem analyseren. Afbeeldingen verkleinen kan helpen om de snelheid te optimaliseren. Merk je geen verbetering? Leg het probleem dan neer bij de webbouwer.

website gebruiksvriendelijk - laadtijd

Mobile first

Je website gebruiksvriendelijk maken, doe je door hem te optimaliseren voor mobiele apparaten. Zo’n ‘mobile first’ design is belangrijk als je weet dat de meerderheid van de bezoekers surft via de smartphone.

Het design moet in eerste instantie werkbaar zijn voor een smartphone. Vervolgens pas je dit aan naar een website die geschikt is voor de desktop. Je werkt beter van ‘klein naar groot’ dan omgekeerd. Het is namelijk gemakkelijker om een design uit te vergroten dan een design voor desktop te ‘verkleinen’.

Leesbaarheid

Tot slot is de leesbaarheid essentieel voor een gebruiksvriendelijke website. De meeste bezoekers scannen je website zonder woord voor woord te lezen. Om dat te vergemakkelijken, is het contrast tussen de letterkleur en achtergrondkleur essentieel. Kies een lettertype dat je vlot kan lezen, ook in het vet en het cursief en pas dit consistent toe over de hele site. Ook dit kan je doen om leesbaarheid te vergroten:

    • schrijf korte, krachtige paragrafen;
    • gebruik opsommingstekens;
    • voeg tussenkoppen toe om je tekst scanbaar te maken.
Leesbaarheid - gebruiksvriendelijke website

Wil jij je website gebruiksvriendelijker maken?