Ons op de voet volgen?

Kies welk kanaal jouw voorkeur heeft!

Post

Iedereen mobiel: maak je website Mobile First

Surfen via je smartphone of tablet zorgt voor een heel andere beleving dan surfen via je laptop. Het contrast tussen het gebruiken van je vingers of een muis voor het scrollen is heel groot. Ook de schermen van beide media zijn niet te vergelijken. Waar er dan precies op gelet moet worden zodat jouw website mobielvriendelijk en dus ‘Mobile First’ is? Dat leggen we je hieronder uit!

Wat is een responsive design?

Een responsive design wil zeggen dat je website zich aanpast aan elke schermgrootte. Ook qua SEO is dit beter. Je behoudt één SEO-instelling per pagina. We helpen je alvast met het creëren van een goed responsive design voor alle platformen.

Waar let je op?

Bij het opmaken van een design voor je website zorg je ervoor dat het design in eerste instantie werkbaar is voor een smartphone. Pas daarna pas je dit aan naar een website die geschikt is voor de desktop. Mobile first dus. Je werkt beter van ‘klein naar groot’ dan omgekeerd. Het is namelijk gemakkelijker om een design uit te vergroten dan een design voor desktop te ‘verkleinen’.

Doordat het scherm van een smartphone of tablet redelijk klein is, is het belangrijk dat de leesbaarheid goed is. Kies dus een lettertype dat werkt voor beide formaten. Ook de kleurinstelling is niet onbelangrijk. Wit op een zwarte achtergrond leest namelijk beter dan een lichtgrijs lettertype op een witte achtergrond.

Nog een groot verschil is de navigatie, beperk het aantal keuzes in het menu. Zorg voor een duidelijke structuur in je menu en een goed zichtbare zoekfunctie bovenaan je pagina. De uitgebreide menubalk maakt hier plaats voor een kleiner ‘hamburger’-menu dat alles omvat. Plaats beneden de knop naar de homepagina, de favorieten en de overige nodige info. Zo zie je in één oogopslag wat voor jouw website belangrijk is.

Naast de leesbaarheid zijn ook de groottes van je buttons van belang. De meeste smartphone-gebruikers bedienen deze met hun duim en vaak ook maar met één hand. Je moet er dus rekening mee houden dat iedereen gemakkelijk moet kunnen klikken. Per ongeluk een andere button raken kan heel vervelend zijn. Plaats de belangrijke info of aanklikbare vakjes dan ook centraal, op een duimvriendelijke plaats!

Bovendien is het van belang dat je de contactgegevens aanklikbaar maakt. Dat is sowieso handig op een desktop, maar zeker op een smartphone. Je verhoogt er je bereikbaarheid mee. De handeling is korter bij een smartphone waardoor een potentiële klant je onmiddellijk kan bellen wanneer die op je telefoonnummer klikt.

mobile first

Mobile-first indexing

Mobile-first indexing betekent dat Google niet meer de desktopversie van je website indexeert, maar enkel nog de mobiele versie en zo rangschikt in zijn zoekresultaten. We surfen meer met onze smartphone en Google focust zich daarom nu op de smartphoneversie.

Het kan dus negatieve gevolgen hebben als je als ondernemer nog geen mobiele versie van je website hebt. Zorg er dan voor dat je website wordt geüpdatet naar een responsive versie.

Let op! Heb je een mobiele versie van je website, maar staat hier veel minder info op dan op je desktopversie? Ook dan is het belangrijk om over te schakelen naar een responsive design.

De belangrijkste tips voor mobiel samengevat!

  • Korte, duidelijke teksten
  • Duidelijk lettertype
  • Voldoende knoppen
  • Optimale afbeeldingen die niet te zwaar zijn
  • Video’s met videoplayers YouTube of Vimeo
Mobile First

Mobielvriendelijkheidstest – Google AMP

Ben je nog niet zeker van je mobielvriendelijke versie of wil je graag alles een beetje in het oog houden? Wat werkt, wat werkt niet? Dan heeft Google een handige tool om dit te testen. Op deze pagina geef je de link van jouw website in en Google doet de rest! Zo ben je helemaal klaar om je website op te maken of te optimaliseren om goede zoekresultaten te behalen!

Heb je na het lezen van deze blog interesse om hiermee aan de slag te gaan?