Virtual reality (VR) in marketing, een ver-van-je-bed-show? Think again. Virtual reality wordt nu al toegepast in de betere marketing strategie. Elk bedrijf kan aan de slag met virtual reality marketing, ook dat van jou! Wij geven tips en uitleg.
Virtual reality (VR) in marketing, een ver-van-je-bed-show? Think again. Virtual reality wordt nu al toegepast in de betere marketing strategie. Elk bedrijf kan aan de slag met virtual reality marketing, ook dat van jou! Wij geven tips en uitleg.
Bij virtual reality marketing promoten merken zichzelf en hun producten met behulp van virtual en augmented reality technologie. De technologie creëert een namaak, maar toch realistische omgeving.
VR: bij virtual reality gebruik je een headset om de wereld rondom je volledig anders te ervaren. Je begeeft je als het ware in een andere wereld en ziet alles in 3D.
AR: bij augmented reality gaat het over een toevoeging aan de echte wereld. Je krijgt via een app of virtuele bril 3D-objecten te zien alsof ze bestaan in de echte wereld.
Virtual en augmented reality zijn niet nieuw in de marketing wereld. Denk maar aan VR experiences bij de launch van een campagne of productdemonstratie of het succes van de Pokémon Go app in 2016. We delen graag enkele inspirerende voorbeelden en toepassingen:
In de vastgoedwereld wordt VR al een tijdje gebruikt om een woning te bezichtigen. Als het huis verouderd is of nog afgewerkt moet worden, is een VR-bril een groot pluspunt. Het is vaak moeilijk voor kopers om zich het afgewerkte huis in te beelden. Dankzij de virtuele tour krijgen ze een duidelijk beeld van de mogelijkheden.
Als we in de huizenmarkt blijven, zien we nog andere leuke AR-snufjes opduiken. Zo heeft meubelgigant IKEA enkele jaren geleden de AR-applicatie ‘IKEA Place’ ontwikkeld waar je IKEA meubels in je eigen huis kan plaatsen. Handig om bijvoorbeeld de grootte van je zetel in te kunnen schatten in jouw interieur. De app is volledig gratis en erg gebruiksvriendelijk.
Een ander toegankelijk voorbeeld van virtual reality marketing zijn branded filters op Instagram. Instagram werkt daarvoor samen met AR Spark. De samenwerking laat Instagramgebruikers zelf een filter creëren. Als merk kan je dus ook een passende AR-filter in de markt zetten die anderen over kunnen nemen. Zo creëerde Coca Cola tijdens de kerstperiode een custom filter van hun ijsbeermascotte. De ijsbeer staat letterlijk in jouw living.
Prada pakte het subtieler aan met een filter op het voorhoofd. Als de filter stopt, zie je een passend acroniem. Ook jij kan voor jouw bedrijf een gratis filter creëren met AR Spark. Speel er eens mee en ontdek de mogelijkheden!
Virtual reality marketing brengt een extra beleving naar de klant. Heel wat merken zetten het in om een campagne of nieuwigheid te promoten. Het Britse retailmerk TopShop lanceerde vorig jaar een VR experience waarbij klanten in een TopShop winkel de kans kregen om front row bij een modeshow te zitten. Allemaal met behulp van een VR-bril.
Een vleugje VR in jouw marketing strategie brengen, heeft heel wat voordelen: