Ons op de voet volgen?

Kies welk kanaal jouw voorkeur heeft!

Post

Life’s a game – Gamification in je marketingstrategie

‘Life’s a game’, hoor je wel eens. Waarom zou je dat spelelement niet doortrekken in je marketingstrategie? Bij ‘gamification’ voeg je game-elementen toe aan omgevingen waar er geen zijn. Denk maar aan je website of een folder. Say what? 🤯 In deze blog leggen we uit hoe je gamification in je marketingstrategie kan verwerken.

Bij Gamification voeg je spelmechanismen toe aan niet-spelomgevingen, zoals een website, online community of bedrijfsintranet. Het doel? De participatie verhogen en medewerkers en klanten motiveren om interactie aan te gaan. Lijkt dat een ver-van-je-bed-show? Wij helpen je op weg om gamification in je communicatie te verwerken op een laagdrempelige manier.

Gamification in je marketingstrategie

Je kan spelelementen toevoegen aan je marketingstrategie op verschillende manieren. Je kan het groots (en letterlijk) aanpakken maar het kan ook subtieler.

Wil je het groots aanpakken? Creëer dan je eigen (mini)game. Schakel een technische partner in en plaats de game op je website. Bezoekers kunnen via de game je merk en producten leren kennen of kortingen bij elkaar sprokkelen. Ben je een autoverkoper? Wat dacht je van een racespel met een auto uit jouw gamma? Of een simulator waar de bezoeker zelf zijn auto kan tunen? Biedt jouw bedrijf HR-services aan? Laat je potentiële klanten alvast een avatar creëren van hun ideale klant.

Je kan gamification ook subtiel verwerken in je strategie. Zet een winactie op poten, laat klanten kortingen bij elkaar sprokkelen als ze bestellingen plaatsen op je website of leuk de voortgangsbalk wat op.

Praktijkvoorbeelden

Google dinosaurusspel

Eén van de meest bekende voorbeelden is het dinosaurusspel van Google. Heb je geen internet en surf je naar Google? Dan kan je in de tussentijd een spelletje spelen. Een leuke manier om het wachten aangenamer te maken.

Dinosaurus Google

McDonalds adventskalender

Fastfoodketen McDonalds komt jaarlijks op de proppen met een adventskalender in de app.
In de twaalf dagen voor kerst kunnen klanten dagelijks een toffe actie meepikken. Denk maar aan korting op een Happy Meal of een gratis Big Mac bij aankoop van een menu. Een leuke manier om sales te boosten in de aanloop naar Kerstmis.

McDo Gamification

Fitness apps

Een subtiel maar duidelijk voorbeeld van gamification vinden we terug in de fitness apps. Je houdt je vooruitgang op een toffe manier bij en wordt gepusht om jezelf steeds te verbeteren. Sommige apps werken met fitness challenges die je kan afwerken of waar je je vrienden mee kan uitdagen.

Fitness apps

Facebook badges

Heb jij weleens een ‘badge’ gekregen van Facebook omdat je de topfan bent van een bepaalde pagina? Ook dat is een vorm van gamification. Je kan de badge tentoonstellen wanneer je reageert op content. Zo zien andere likers dat jij de topliker bent.

Facebook Fanbadge

Duolingo

De taalapplicatie met het uiltje is misschien wel hét voorbeeld van gamification. De opzet is simpel. Wil je een nieuwe taal leren? Dan moet je elke dag een kwartier oefenen in de app. De applicatie houdt je training nauwgezet bij en feliciteert je met een nieuwe mijlpaal. Een efficiënte manier om gebruikers engaged te houden voor langere tijd.

Duolingo interface

Kortom, gamification toevoegen aan je marketingstrategie hoeft niet moeilijk te zijn. Een subtiel spelelement verwerken, kan al wonderen doen.

Wil je zelf aan de slag met gamification in je marketingstrategie?