copywriting

Ons op de voet volgen?

Kies welk kanaal jouw voorkeur heeft!

Post

Copywriting: the silver 5 and the golden number 6

Ken je dat gevoel? Je wil een ferm stukje tekst schrijven om te publiceren op je website, maar na ettelijke verwoede pogingen is je blad nog steeds zo wit als een T-shirt gewassen met Dash. De prullenmand daarentegen ligt vol met mislukte krabbels, je pen zit vastgedraaid in je haar. Een writer’s block. Copywriting, het is niet altijd even gemakkelijk.

Copywriting, content creatie, schrijven

… het is een vak apart. Het schrijven van wervende, zakelijke en commerciële teksten voor websites, social media, bedrijfsfolders, e-mails, … is geen fluitje van een cent.

“A copywriter should have an understanding of people, an insight into them, a sympathy toward them.”
– George Gribbin

The silver 5 and the golden number 6

Genoeg gezeverd, tijd voor de real deal. Starten met het schrijven van een tekst voor ‘dummies’:

Regel nummer 1: gebruik een titel die supercalifragilisticexpialidocious is

Niet alleen in real life geldt de gevreesde eerste indruk, ook tekstueel is dat het geval. De titel van je tekst bepaalt of je lezers überhaupt gaan verder lezen. Wat zijn de drie eigenschappen van een goede titel?

#1. Trekt de aandacht!

#2. Is uniek

#3. Is specifiek
(gebruik cijfers)

Regel nummer 2: zorg ervoor dat je boodschap glashelder is

Je boodschap moet niet alleen duidelijk zijn, maar ook waardevol voor je lezer. Het zou bijvoorbeeld heel gek zijn moest ik opeens een wiskundig artikel schrijven. Heb je niets te vertellen? Doe dat dan ook niet. Zorg ervoor dat je tekst weerspiegelt wat de titel voorspelt. Tot slot: werk met korte paragrafen.

Regel nummer 3 is al zo oud als de straat, maar: schrijven is schrappen

Schrappen, herschrijven en helemaal opnieuw beginnen. Dat is copywriting. Wees niet te snel tevreden. Slaap er een nachtje over zodat je er met een fris hoofd opnieuw aan kan verder schrijven. Dit artikel schreef ik overigens ook niet op 1 2 3. Een handige tip: werk aan de hand van een schema. Structureer je tekst op voorhand tot een samenhangend geheel. Op die manier doe je al een groot deel van het denkwerk en is het makkelijker om aan de daadwerkelijke tekst te beginnen.

“You might not write well every day, but you can always edit a bad page. You can’t edit a blank page.”
– Jodi Picoult

Regel nummer 4: KISS

En daarmee bedoel ik niet dat je perfecte tekst verschijnt als je de eerste draft kust. ;-) Zorg dat je lezers jouw tekst begrijpen. Ze hebben er geen nood aan om te weten hoe uitgebreid jouw vocabulaire is, integendeel. Schrijf alsof je een doordeweeks gesprek voert. Breng daarbij wel variatie in je woordkeuze. Gebruik synoniemen, … die woordkennis kan je uitbreiden door bijvoorbeeld boeken te lezen.

Regel nummer 5: check je spelling (and for god’s sake laat je tekst nalezen!)

Tikfauten en spelfauten zijn uit den boze. Check je spelling, lees je tekst zelf na en laat je tekst nalezen. Waarom laten nalezen? Intussen heb je al heel wat uurtjes gespendeerd aan je artikel. Je leest dus snel over je eigen fouten heen. Iemand die het artikel nog niet gelezen heeft, kan je wijzen op fouten. Hij of zij kan je zelfs nog wijzen op stukken tekst die niet samenhangend zijn. Als je ’t mij vraagt: een meerwaarde!

Regel nummer 6: oefening baart kunst

Repeteren, repeteren, wie z’n best doet zal het leren!

Je kan nog honderden artikels lezen over hoe je een fantastische teksten schrijft of hoe je copywriting op een goede manier aanpakt. Maar oefening baart kunst! Je leert het meeste uit de praktijk.

Hulp nodig bij het schrijven van jouw copy?