UTM-code generator

21/01/2020

Olivier

Weet jij hoe je online communicatie rendeert? Wij geven je dé gratis tool!

We leven in een online wereld waar meten, weten is. Welke actie lokt welke reactie uit en omgekeerd? Daar draait het om! Hoeveel mensen bezoeken mijn website wanneer ze klikken op een banner of een e-mailcampagne openen? De UTM-code generator brengt dat in kaart!

Er zijn enkele redenen waarom die cijfers belangrijk zijn:

 • Je brengt de impact (clicks, verkopen, etc.) op je campagne in kaart
 • Je ziet welke kanalen goed presteren (geïnvesteerde budget t.o.v. behaalde doelen)
 • Je ontdekt welke vorm van communicatie (bv. slogan of afbeelding) goed scoort

Om die cijfers correct te kunnen interpreteren is het belangrijk dat ze ook teruggevonden worden in Google Analytics. En dat wordt gedaan met UTM-codes.

Speciaal hiervoor hebben we bij Kingfisher marketing een handige tool ontwikkelt om UTM-codes te genereren. In enkele stappen heb je de juiste UTM-code die naadloos door Google Analytics wordt ingelezen. Misschien ben je al volledig op de hoogte over dit type codes? 

Beschik je nog niet over alle kennis? Lees dan zeker verder!

Google Analytics

Google Analytics is één van de handige tools van Google die veel informatie over websites prijsgeeft. In dit artikel gaan we de details van Google Analytics niet bespreken, maar sommen we enkele interessante parameters op:

 • Hoeveel bezoekers komen er op de site (en op elke pagina apart)?
 • Wat is het bouncepercentage per pagina? M.a.w. het percentage bezoekers die niet meer dan één pagina van de site bekeken hebben.
 • Wat is de duur die bezoekers op iedere pagina doorbrengen? Dat vertelt veel over de kwaliteit van de pagina.
 • Worden de ingestelde doelen behaald?
 • Via welke kanalen komen de mensen op onze site?
 • Als ik een betalende campagne doe, wat is het resultaat?

Het zijn de laatste twee puntjes die ons meer inzicht geven in onze manier van communiceren. Als we geld investeren in een bannercampagne, dan willen we graag weten hoeveel mensen er effectief op de site zijn terecht gekomen en wat ze verder gedaan hebben.

Hier wringt het schoentje bij Google Analytics. Standaard verdeelt Google Analytics de herkomst van bezoekers in verschillende categorieën (zie afbeelding).

Eigenlijk weet je dan nog niet welke specifieke campagne welk resultaat heeft behaald. Gelukkig is er een manier om die details wel te zien. Namelijk door UTM-codes toe te voegen.

Wat is een UTM-code?

Een UTM-code is een extra stukje code dat achter de normale URL van je doelpagina wordt geplaatst. Dit stukje code zorgt ervoor dat Google Analytics precies kan zeggen waar je bezoeker vandaan komt. Zo kan je alle cijfertjes (lees campagnes) veel gerichter analyseren en vergelijken.

Het goede is dat dit stukje code niets veranderd aan de visualisatie van de doelpagina. Met andere woorden ondervindt de bezoeker geen hinder! Ze zullen alleen een langere URL zien.

Hieronder zie je een voorbeeld van een gewone url met UTM-code.

Bron/medium

Wat verandert er dan concreet in Google Analytics?

Om de juiste cijfers te vinden, moet je de “Bron/medium” sectie binnen Google Analytics consulteren:

 • Login bij Google Analytics
 • Ga naar Acquisitie > Alle verkeer > Bron/medium

Ben je niet into Google Analytics, maar wil je wel graag weten welke campagnes impact creëren? Laat het ons weten! Wij zetten jouw Google Analytics volledig op!

Hieronder kan je 2 voorbeelden terugvinden waarin we duidelijk het verschil van UTM-codes laten zien.

Voorbeeld 1

Bij punt 1 is een UTM-code ingesteld. Je ziet hier effectief dat er geklikt is vanuit een post op LinkedIn.
Bij punt 2 is er niets ingesteld. Je ziet wel dat het bezoek van LinkedIn kwam, maar is dit via een link, post, campagne, etc? Dat weet je niet.

Voorbeeld 2

Als je geen UTM-code gebruikt, dan krijg je alles binnen zoals puntje 4. We weten niet of ze via een IMU, banner, nieuwsbrief, etc. op onze website terecht zijn gekomen. Hierdoor wordt het moeilijk om te zien welk type medium werkt en welk niet.

Met het gebruik van de UTM-code, krijgen we alles binnen zoals punt 2 of punt 7. Met andere woorden kunnen we dus veel duidelijker in kaart brengen vanwaar de bezoekers afkomstig zijn.

Verschillende UTM-parameters

1. UTM medium

Het UTM medium is het “marketing”medium waarlangs je de bezoeker naar binnen haalt.
Bijvoorbeeld: cpc, cpm, social, email, blog, banner, post, …

2. UTM source

De UTM source is de bron van herkomst: waar komt de bezoeker vandaan?
Bijvoorbeeld: Facebook, Google, Instagram, Bloovi, Mailchimp…

3. UTM campaign

De UTM campaign is de naam van de campagne. De benaming van je campagne is niet altijd gemakkelijk te kiezen omdat je ook vaak communiceert als er geen specifieke campagne loopt. In dat geval kan je kiezen voor de benaming ‘algemeen’ of de actuele maand.
Bijvoorbeeld: kerst special, rebranding, promotie X, algemeen, december nieuwsbrief, etc.

4. UTM term (optioneel)

De UTM term is het keyword waarmee je bezoekers aantrekt. Dit is vaak niet van toepassing maar wel optioneel toe te voegen.

5. UTM content (optioneel)

De UTM content wordt meestal enkel gebruikt voor betaald websiteverkeer. Het staat voor de inhoud van de advertentie. Hierdoor wordt het mogelijk individuele advertenties te identificeren. Omdat dit vaak niet van toepassing is, is dit optioneel.

6 tips voor een optimaal resultaat

1. Wees consistent

In principe maakt het niet uit of je cpc, paid, promoted of een ander woord gebruikt om betaald verkeer naar je website te identificeren. Wat wel belangrijk is, is dat je altijd dezelfde tag gebruikt voor bijvoorbeeld betaald verkeer. Als mensen in je organisatie allemaal verschillende termen gebruiken voor het zelfde type verkeer, krijg je voor elke term een nieuwe regel in Google Analytics waardoor het overzicht in Analytics onduidelijk wordt. Onze speciale tool helpt je om zo consistent mogelijk te blijven.

2. Tag zoveel mogelijk links

Om er echt voor te zorgen dat Google Analytics zo helder mogelijk is, is het belangrijk om alle links te taggen. Dus niet alleen betalende posts of banners, maar ook links in je nieuwsbrief of in een Facebook post.

3. Kijk goed naar de schrijfwijze (hoofdlettergebruik)

Een typfoutje is snel gemaakt (niewsbrief i.p.v. nieuwsbrief). Elke typefout zorgt ervoor dat Google het woord ziet als een nieuwe bron of medium. Bovendien zijn URL-tags hoofdlettergevoelig.

Uiteindelijk zorgen die fouten voor een onoverzichtelijk geheel in Google Analytics. Stel daarom van in het begin duidelijk regels op rond gebruik van letters en volg die consistent.

4. Houd de MEDIUM-tag zo simpel mogelijk

We haalden het al aan in tip nummer 1. Zorg ervoor dat je een lijst opstelt met woorden die je gebruikt voor het medium. In onze UTM-code generator geven we je een voorstel van mogelijke MEDIUM-benamingen.

5. Geef je campagnes een naam (NAME)

Naast het feit vanwaar en via welk medium de bezoekers komen, wil je natuurlijk ook graag weten via welke campagne ze jouw organisatie bereiken. Gaat het om solden, om een kerstactie of om een maandelijkse nieuwsbrief? Doordat je elke link een campagnenaam geeft, is het later in Google Analytics gemakkelijk te zien welke resultaten een bepaalde campagne gehaald heeft. Met onze tool kan je op een consistente manier de naam van je campagnes bijhouden.

6. SOURCE is de naam van het kanaal dat je gebruikt

Ook hier is consistentie belangrijk. Gebruik altijd de naam van het advertentieplatform, de affiliate, de e-mailservice of uitgever voor de source tag. Gebruik LinkedIn voor LinkedIn en ActiveCampaign voor e-mails die verstuurd zijn via ActiveCampaign.

UTM-code generator

Kingfisher marketing heeft een handige tool ontwikkelt om UTM-codes te genereren. In enkele stappen heb je de juiste UTM-code die naadloos door Google Analytics wordt ingelezen.

Dit zijn de voordelen van onze UTM-code generator:

 1. Gemakkelijk, snel en intuïtief
 2. Je hebt een overzicht van alle gemaakte UTM-codes

Doordat je kan terugvallen op eerder gemaakte codes, behoud je een optimale consistentie. Heb je vragen over UTM-codes, de tool of over Google Analytics? Laat het onze digitale experts weten!

Ons op de voet volgen? Kies welk kanaal jouw voorkeur heeft: FacebookInstagram of LinkedIn.