Ons op de voet volgen?

Kies welk kanaal jouw voorkeur heeft!

Post

Alle neuzen in dezelfde richting met een strategisch marketingplan

‘Eerst denken, dan doen’, is het motto waar we in deze blog graag op focussen. In het wilde weg communiceren, is geen goed idee. Je boodschap duidelijk overbrengen met ad hoc marketingacties, is onmogelijk. Onze tip? Zorg dat alle neuzen in dezelfde richting wijzen met een strategisch marketingplan. Zo pak je dat aan:

Marketingacties uitvoeren zonder strategie is een beetje als het Pukkelpopoptreden van Charlotte de Witte: net wanneer het op gang komt, is er weer een ongemakkelijke pauze tussendoor. Anders gezegd: het is moeilijk om je doelpubliek aan te spreken en te overtuigen met haperende marketingacties.

Wat werkt wel? Een doordacht, strategisch marketingplan. Een kapstok waar je al je communicatie- en marketingacties aan ophangt. Communiceren met je doelpubliek via verschillende kanalen, is overweldigend. Met een strategisch marketingplan, zorg je ervoor dat alle neuzen van je onderneming in dezelfde richting wijzen.

Het doel van een strategisch marketingplan

Het hoofddoel van een marketingplan is om een beeld te krijgen over de markt en haar behoeften. Met je eigen marketing en communicatie kan je dan gericht inspelen op veranderingen en trends in de markt. Daarnaast heeft een strategisch plan nog andere doelen.

Doel 1: alle neuzen in dezelfde richting

Alle neuzen in dezelfde richting dankzij een strategisch marketingplan

Met een strategisch marketingplan wijzen alle neuzen van je organisatie in dezelfde richting. De volledige marketingafdeling weet wat hen te doen staat. Belangrijk: informeer alle afdelingen van je organisatie over het plan.

Doel 2: inzicht in de concurrentie

Inzicht in de concurrentie

Geen idee waar te beginnen? Neem eens een kijkje bij de concurrentie. Een concurrentieanalyse geeft je inzicht in de communicatie van gelijkaardige bedrijven. Zo kan jij je onderscheiden van de massa. De hoofdvraag die je jezelf moet stellen? Wat zijn de Unique Selling Propositions (USP’s) van jouw onderneming? Het is belangrijk dat je daarmee uitpakt! Kijk ook eens naar de media die je concurrenten gebruiken. Plaatsen zij vooral statische visuals online? Jij geeft hen het nakijken met trending Reels.

Doel 3: een spiegel voor je eigen onderneming

Een strategie opstellen, dwingt je om je eigen onderneming onder de loep te nemen. Door je huidige communicatie en marketing te analyseren, zie je meteen waar de verbeterpunten liggen.

Doel 4: all bases are covered

Ga je voor online communicatie of kies je voor offline marketingacties? In een strategisch marketingplan is het een en-en-verhaal. Het is een volledige 360°-benadering. Van branding tot online content en offline guerrilla-acties, all bases are covered.

360°-benadering - strategisch contentplan

Ondersteuning nodig met je marketingstrategie?