We doen de socialmediatrends van 2023 uit de doeken. Welke platformen zijn populair, welke content is een must en hoe zet je je (huidige) kanalen efficiënt in? Lees er alles over.
We doen de socialmediatrends van 2023 uit de doeken. Welke platformen zijn populair, welke content is een must en hoe zet je je (huidige) kanalen efficiënt in? Lees er alles over.
2022 was een woelig jaar in socialmedialand. Facebook verliest terrein, zowel bij jongeren als bij bedrijven. De reden? Het bereik van organische posts is miniem.
Daarnaast is er nog de wissel van de wacht bij Twitter. Teslabaas Elon Musk kocht het social medium in 2022 en voerde al meteen veranderingen door. Dat zorgde voor twijfel en opschudding bij de Twitteraars.
Tot slot verscheen nieuwkomer BeReal op het toneel. Miljoenen gebruikers tonen zich dagelijks van hun meest authentieke kant op de app. Duik samen met ons in de trends voor 2023.
BeReal is meteen de eerste uit het lijstje socialmediatrends. De opzet? Binnen de twee minuten een foto maken van jezelf en je omgeving als je de melding krijgt. Echter dan dat wordt het niet.
De app inzetten in je bedrijf? Dat doe je zo:
Vorig jaar waren TikTok en Instagram Reels de grote kleppers. Op die trend surfen we nog even verder in 2023. Short video is en blijft enorm populair. En dan liefst verticaal.
Kort is in 2023 wel relatief want op veel platformen kan je langere video’s uploaden. Een Instagram Reel mag vijftien minuten duren, een Instagram Story één minuut een TikTok tien minuten.
Let op: korte video’s (< 20 seconden) behalen nog steeds de beste resultaten.
In realtime content delen met je klanten of doelpubliek via je socialmediakanaal. Live gaan is in. De content is authentiek omdat je het achteraf niet kan bewerken. Je deelt rechtstreeks wat er NU gebeurt binnen je bedrijf.
Probeer het op TikTok, Instagram of Facebook. Heb je de smaak te pakken? Maak dan een account aan op het livestream platform Twitch, waar live gaan de norm is.
Audio zit in de lift. Podcasts en audio apps rijzen als paddenstoelen uit de grond. Dat audio ook in de B2B-wereld werkt, bewijzen de LinkedIn Audio Events. Je kan gesprekken hosten van overal ter wereld, in enkele kliks via LinkedIn.
Bedrijven gebruiken ze om hun doelgroep te inspireren en te informeren op een laagdrempelige manier. Mogelijke onderwerpen zijn: interviews, een podcast, trending topics, mijlpalen vieren, …
Content gemaakt door artificiële intelligentie tools. Klinkt als een ver-van-je-bed-show? Think again want AI is in en je kan het handig inzetten. Teksten schrijven, afbeeldingen genereren, muziek maken en zelfs reacties plaatsen. Dat alles is vandaag al mogelijk met AI.
AI voorbeelden
ChatGPT is een Engelstalige tekst AI die teksten schrijft en al je vragen beantwoordt. DALL-E genereert dan weer afbeeldingen volgens elke omschrijving. We probeerden ze uit met deze resultaten.
De verscherpte regelgeving rond het influencerschap in België creëert meer betrouwbaarheid, eerlijkheid én transparantie. Samenwerken met relevante micro-influencers (< 10 000 volgers) is trending in 2023.
Die kleinere influencers vragen gemiddeld een paar honderd euro per post. Een relatief kleine investering waar je als bedrijf veel bereik, interactie en nieuwe klanten kan uithalen.
Vindbaar zijn op social media is essentieel in 2023. Het algoritme op platformen als TikTok focust op meer dan enkel interesses. Ook via hashtags en trefwoorden kunnen gebruikers je content vinden.
De Google-zoekresultaten tonen sinds kort ook TikTok en Instagram video’s. SEO gebeurt dus niet meer alleen via Google maar ook via socialmediakanalen. Nog een reden om actief in te zetten op die platformen.