Ons op de voet volgen?

Kies welk kanaal jouw voorkeur heeft!

Post

Persona’s: geef je doelgroep een gezicht

Persona’s. Misschien heb je er al ooit van gehoord? Het is een begrip dat al enkele jaren meegaat in de wereld van marketing en communicatie. Dat bewijst ook dat “persona’s” niet het zoveelste marketing buzz-woord is. Een buyer persona geeft je de basisinformatie die nodig is om onderbouwd met je doelgroep te communiceren en er ook meer sales uit te halen.

Waarom zijn persona's zo belangrijk?

Even een stapje terug. Wie van jullie kent echt jullie klant? En “echt kennen” is meer dan gewoon “iemand die iets van mij koopt”. Weet jij hoe je klant denkt, waarom je klant iets koopt of juist niet en waar je klant zijn informatie zoekt? In een eerdere blog over strategische marketing, staat het volgende voorbeeld:

Laten we ons in de schoenen van een fietsenproducent plaatsen. Wie is de klant van een fietsenproducent? “Alle fietsers… duh”! Ok, maar heeft elke fietser dezelfde motivaties, noden, behoeften, interesses, manieren om informatie te zoeken? Een mountainbiker ga je niet bereiken door te communiceren over een stadsfiets. Laat staan ouders die een fiets voor hun kind willen kopen.

Om ervoor te zorgen dat je voor elk product of dienst de juiste mensen aanspreekt, ontwikkel je buyer persona’s. Een persona is een fictieve voorstelling van je specifieke doelgroep. Op die manier kan jij je goed inleven in je doelgroep. Want je geeft de beoogde klant effectief een naam, gezicht en gevoelens.

De meeste bedrijven hebben meerdere doelgroepen voor hun producten of diensten. Daarom kan je ook meerdere persona’s (of personae voor de puristen) hebben. Maar hou het beperkt, anders weet je op den duur niet meer naar wie je je moet richten.

Less is more

Persona’s kan je zo gedetailleerd maken als je zelf wilt. Vergaar de juiste informatie en verdrink vooral niet in té gedetailleerde voorstellingen (en ja hoor, je kan daar écht ver in gaan). Voor de meeste bedrijven zijn basispersona’s voldoende. Met een basispersona definieer je de meest elementaire inzichten in je doelgroep:

  • Demografische kenmerken: platteland – stad // jong – oud // single – getrouwd – gescheiden // kinderloos – kinderen – kinderen uit huis // hobby’s, …
  • Karakteristieken: zakelijk, gemoedelijk, creatief, enz.
  • Doelstelling: wat is het doel dat je doelgroep nastreeft door een beslissing te nemen? Wat zoekt je doelgroep en wat hebben ze nodig?
  • Motivatie: wat motiveert ze om een beslissing te nemen?
  • Twijfels: wat houdt ze tegen om een beslissing te nemen?
  • Beslisser en beïnvloeder: wie neemt de uiteindelijke beslissing en door wie wordt die beïnvloed?
  • Informatie: waar halen de beslissers hun informatie?
persona's

Als je bovenstaande inzichten in een persona definieert, dan wordt het al een pak gemakkelijker om je boodschap, je tone of voice, de juiste afbeeldingen en je communicatiekanalen te kiezen.

Dus als je binnenkort een nieuwe communicatiecampagne opstart, denk dan eerst aan je persona…of vlieg gewoon eens binnen bij ons! ;)