Ons op de voet volgen?

Kies welk kanaal jouw voorkeur heeft!

Post

Zo schrijf je de perfecte Instagram caption

Instagram is één van de populairste sociale media platformen. Je hebt de mogelijkheid om je markt te verruimen en een hechte band op te bouwen met je volgers. Met creatieve content en de perfecte caption ligt het succes binnen handbereik! Deze blog helpt jou met het schrijven van de perfecte Instagram caption.

Wat is een caption?

Een caption of een bijschrift is de informatie die je toevoegt onder een visual. Om een goede caption uit je mouw te schudden is het belangrijk om eerst na te denken over het doel van je post & de boodschap die je wil overbrengen. Wil je met je post informeren, animeren, overtuigen of vooral inspireren? Ben je een influencer en wil je meer volgers krijgen? Als je al deze gegevens verzameld hebt dan kan je aan de slag.

Tips voor de perfecte Instagram caption

1. Trek de aandacht met de eerste zin

Wanneer je een caption op Instagram plaatst, zijn de eerste 125 tekens zichtbaar. Hoe meer aandacht en interesse je opwekt bij de volger, hoe groter de kans dat ze ook effectief op de tekst klikken om verder te lezen. Wek nieuwsgierigheid op met de eerste woorden!

Hoe ga je hiermee aan de slag? Door bijvoorbeeld een interessante vraag te stellen. Wil je een product in de kijker zetten aan de hand van een aanbieding? Benadruk dan het kortingspercentage. Naargelang de intentie van jouw post stem je de tekst af.

2. Pas je tone-of-voice aan naargelang je doelpubliek

Vooraleer je jouw creativiteit de vrije loop laat, moet je analyseren wat je volgers interessant vinden. Ken jij jouw volgers door en door? Hoe meer informatie je over je volgers hebt verzameld, hoe makkelijker je de tone-of-voice daarop afstemt. Weet dus tegen wie je praat om zo in te spelen op hun behoeften en noden.

3. Vertel een verhaal

Een verhaal vertellen aan je volgers zorgt voor meer interactie bij je post. Meer interactie staat gelijk aan een groter bereik. Het vertellen van een goed verhaal houdt in: relevantie tussen verhaal en foto. Daarnaast moet het thema ook bij jouw merk passen. Geef een reden om te reageren.

4. Call-to-action toevoegen

Een onmisbaar onderdeel is de call-to-action. Met deze actie zet je de lezer aan tot actie. Wil jij meer interactie genereren op een post? Gebruik dan één van deze tactieken:

  • Je maakt een vergelijking in je post en je vraagt aan je volgers of ze akkoord gaan of niet. Als ze ermee instemmen vraag dan om dubbel te klikken op je post.
  • Organiseer je een winactie? Vraag dan om een vriend in de comments te taggen om zo meer bereik te generen. Daarnaast komen mensen die je merk nog niet kennen in aanraking met het merk.

Wees je ervan bewust dat een call-to-action moet opvallen in je tekst. Gebruik spaties voor een goed overzicht, hoofdletters of pas een speciaal lettertype toe.

5. Speel met emoticons

Er gaat geen post voorbij zonder emoticons. Heb jij het gevoel dat dit niet voor jouw bedrijf bruikbaar is? De emoticons niet toepassen zorgt ervoor dat je de verbinding met je doelgroep die actief is op Instagram mist. Het toepassen ervan in je posts is mogelijk op drie manieren:

  1. Als je emoticons in de eerste regel van je bericht toevoegt, kies dan voor een bijpassende en kleurrijke symbolen zodat de kleuren overeenstemmen met je foto.
  2. Zet je emoticons in het midden? Toon je eigenheid en vervang eventueel emoticons door woorden.
  3. Voeg emoticons toe op het einde om met je call-to-action de aandacht te trekken.

6. Relevante hashtags gebruiken

Hashtags, gemakkelijk toch? Toch zijn er een aantal valstrikken. Hanteer je veel populaire, basic woorden? Dan is de kans groot dat mensen over je bericht lezen. Specifiëren zorgt voor meer resultaat, maar te specifiek is ook niet goed. Het analyseren van de verschillende posts en de interactie erop, de comments en hoe mensen bij jouw bedrijf terechtkwamen levert je op lange termijn goede resultaten op. Zo weet je naar welke woorden je doelgroep zoekt

Wat is nu de perfecte Instagram caption? Een relevant, opvallend verhaal met een eigen twist dat zowel emoticons, een call-to-action als hashtags bevat.