Ons op de voet volgen?

Kies welk kanaal jouw voorkeur heeft!

Post

Zo valt jouw e-mail op in een overvolle mailbox

Anno 2021 kunnen we ons geen leven meer voorstellen zonder e-mails. Wist jij dat er meer dan 4 miljard mensen e-mail gebruiken? Geen wonder dat het in de top 3 staat van meest gebruikte communicatiekanalen. Hoe zorg je ervoor dat jouw e-mail opgemerkt wordt in een overvolle mailbox? Dankzij deze blog wordt opvallen met e-mailmarketing peanuts!

Mailen naar bedrijven

Eerst en vooral maken we een onderscheid tussen mailen naar bedrijven en mailen naar particulieren. Door in het wilde weg e-mails te sturen, ga je niet opvallen met e-mailmarketing. Mensen moeten jouw e-mail waarnemen en lezen. Uit onderzoek blijkt dat er bepaalde dagen en uren zijn waarop je meer mensen bereikt. De populairste dagen zijn: dinsdag en donderdag. Het uur waarop je een e-mail uitstuurt, is ook van cruciaal belang. Als je een e-mail stuurt in de voormiddag, dan doe je dat best om 10u. De e-mail komt dan net niet terecht in de stroom van andere mailtjes. Rond 14u krijgen veel mensen vaak een dipje en scrollen ze even tussen hun e-mails, de perfecte kans om je e-mail te versturen dus. Wil je graag je e-mail verzenden na de drukke werkdag? Doe dat dan om 20u.

Mailen naar consumenten

Stuur je een e-mail naar je klanten? Dan moet je letten op andere factoren als je wil opvallen met e-mailmarketing. Bij bedrijven heeft het geen nut om mails te sturen in het weekend, terwijl dat wel werkt bij consumenten. Ze hebben dan net wat meer tijd om hun mailbox door te nemen. Dat geldt ook voor e-mails die je na 20u verzendt op weekdagen. Op dat uur brengt meer dan de helft van het werkpubliek tijd door op de smartphone. Een goed moment om aandacht te trekken met je berichtje.

Doelgroep

De vorige twee alinea’s geven een algemeen beeld. E-mailmarketing blijft natuurlijk voor elk bedrijf anders naargelang de doelgroep. Richt je je bijvoorbeeld op 65+ plussers? Dan moet je geen rekening houden met de werkuren.  Is je doelgroep jonger? Dan zijn weer andere factoren belangrijk zoals een krachtige boodschap en inspelen op het emotionele. Doorgrondt je doelgroep tot in de puntjes om zo gericht en efficiënt informatie te verspreiden.

Bij het uitsturen van je e-mail mag een consistente huisstijl niet ontbreken. Werk altijd in dezelfde stijl, want dat zorgt voor herkenning bij de doelgroep. De huisstijl die je gebruikt op je website en andere communicatiemiddelen, moet terugkomen in je e-mails.

Testen, testen en nog eens testen

Om je doelgroep te bereiken met jouw e-mails, is de testfase belangrijk. Welke informatie leest je doelgroep of op welke content reageren ze? Welke tabbladen worden veel geopend? Is er een uur/dag dat er met kop en schouders boven uitsteekt? Dat kan je namelijk allemaal terugvinden in je mailstatistieken! Bekijk ze zeer aandachtig om zo conclusies te trekken.

Marketing automation

E-mails opmaken en inplannen hoef je niet allemaal handmatig te doen. We willen natuurlijk zo tijdsefficiënt mogelijk werken. Met marketing automatisatie kan het vaak in enkele kliks. Waarom is marketing automatisatie handig? Zo stuur je gerichte en relevante info naar je doelgroep, houd je de gegevens van klanten up-to-date en bouw je uiteindelijk een waardevolle klantenrelatie op. Daarnaast is het personaliseren van mails ook essentieel.

Top 3 tools

Om je een handje te helpen geven we 3 gratis tools waarin je mails kan opmaken en plannen.

  1. De eerste en meest gebruikte software is Mailchimp. Bij Mailchimp kan je tot 2000 contacten toevoegen en 12 000 e-mails per dag sturen.
  2. Daarnaast kan je ook gebruik make van SendIn Blue. Bij velen onder ons niet zo gekend, maar ook een platform om e-mailmarketing automatisatie toe te passen. Er staan voorgeprogrammeerde workflows in waarmee je 300 mails per dag kan uitsturen.
  3. Het laatste programma, dat interessant is voor e-mailcampagnes, is Odoo. Workflows creëren en koppelen aan een bepaald systeem zijn twee voordelen van dit softwareprogramma. Ga op zoek naar het programma dat voor jou het meest interessant is.

Om zoveel mogelijk uit e-mailmarketing te halen, doe je best onderzoek naar je doelgroep en maak je gebruik van de testfase. Op die manier stuur je gerichte e-mails naar je doelgroep. De mails opmaken, inplannen en versturen doe je best met één van de bovenstaande tools. PS: You’ve got mail ;)

Ben jij klaar om op te vallen ?