Het coronavirus zet heel het land, wat zeg ik, heel de wereld in rep en roer. We zijn in crisis en dat is te merken. Overal zie of hoor je iets over het COVID-19 virus. Maar wat met marketingcommunicatie tijdens en na corona? Zorg er ten eerste voor dat je interne crisiscommunicatie op punt staat.
De crisis brengt ook verschillende marketingvraagstukken met zich mee: zet ik mijn lopende of geplande marketingcampagnes on hold? Moet ik mijn marketingcampagnes op een andere manier inzetten? Wat, hoe, naar wie en via welke kanalen moet ik communiceren?
Onze Kingfisher vliegt samen met jullie (uiteraard op veilige afstand 😉) door onderstaande tips en tricks op gebied van marketingcommunicatie, zowel tijdens als na de coronacrisis. Want jawel, we komen hier sterker uit. Let’s fly in!
De maatregelen die je neemt naar aanleiding van het coronavirus moet je ook helder communiceren naar je klanten, leveranciers, partners, … toe. Zijn je openingstijden en dienstverlening gewijzigd? Hoe kunnen ze je contacteren bij vragen? Zit er vertraging op leveringen? Kunnen ze terecht op een webshop? Lever je aan huis? …
Ten eerste: de website, het kloppend hart van alle communicatie. Maak een pagina of een bericht aan over de maatregelen die jouw bedrijf neemt naar aanleiding van het coronavirus. Het allerbelangrijkste hierbij is dat je deze pagina up-to-date houdt! Op de homepage en de contactpagina verwijs je naar de pagina die extra tekst en uitleg geeft. Wil je zeker zijn dat iedereen die op je website komt de maatregelen gelezen heeft? Plaats dan ook nog een pop-up.
Ten tweede: de social media kanalen. Maak voor elke sociaal medium (Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, …) dat je gebruikt een gepaste post. Voorzie die van een leuke afbeelding of video en link naar het bericht op je website voor meer informatie. Misschien durf je het zelfs aan om een videoboodschap op te nemen. Wil je al je volgers bereiken? Aarzel dan niet om het bericht te promoten.
Vaak vergeten: Google My Business. Plaats ook hier een post met de link naar de maatregelen die jouw bedrijf neemt. Zijn je openingstijden gewijzigd? Pas ze dan ook hier even aan.
Ten derde: stuur een e-mail. Stuur zeker ook een mailing naar je klanten. Verwijs daarin naar wat er voor hen wijzigt en hoe je hen nu van dienst bent. Verwijs ook hier weer naar de informatie op je website.
Ten vierde: doe een folder op de post. Er zijn altijd klanten of leveranciers die je online niet bereikt. Stuur hen dan de info per post. Weet je perfect wie je niet online bereikt? Dan kan je heel gericht sturen. Heb je er geen idee van? Dan stuur je best heel je database het foldertje.
Tot slot: wik en weeg elke boodschap die je de wijde wereld in gaat sturen en voeg altijd een positieve noot toe!
Externe communicatie: check! Wat nu met mijn marketingactiviteiten?
Zet ik mijn lopende of geplande marketingcampagnes on hold? Moet ik mijn marketingcampagnes op een andere manier inzetten? Het zijn maar enkele van de prangende vragen die ondernemers zich stellen.
Zoals je zelf al gemerkt hebt, is tijdens de eerste weken van de ‘lockdown’ alles vertraagd. Bedrijven krijgen met een nieuw probleem te maken, weten niet wat het met zich mee zal brengen en hoe het zal evolueren. Bij velen gaat er dan een alarmbel af, ze worden voorzichtiger en durven minder beslissingen maken. Het lijkt wel alsof we in een slow motion video terecht zijn gekomen.
De reactie is dan ‘freeze’ zoals konijnen kunnen verstijven van angst door een plots fel licht. Verstijven is, naast ‘vluchten of vechten’ eigenlijk een derde reflex als menselijke reactie op gevaar. Maar het verstijven heeft een nuttige functie. Vanuit een “freeze” kun je beter waarnemen met scherpe aandacht. Dat is bijzonder nuttig om de situatie goed in te schatten en een optimale beslissing te nemen. Maar zie het dan wel als het voorbereiden van een besluit, niet als een blijvende toestand. Afstel van besluiten is geen optie, want dan zullen anderen (lees: je concurrenten) wel voor jou besluiten. Natuurlijk willen we liever geen foute beslissingen nemen, maar geen besluit nemen is geen optie.
Communiceer, wees aanwezig, toon jezelf als een sterk bedrijf met een optimale service!
Mensen blijven geld uitgeven. Je moet geen genie zijn om te weten dat ze dat nu online doen. Het is dus zeker niet verkeerd om te investeren in een webshop of je producten op je Facebookpagina of Instagramaccount te plaatsen. Restaurants werken nu bijvoorbeeld met afhaalmenu’s. Bied je een dienst aan? Dan kan je opteren voor online trainingen. Hoe kan je nu jouw aanbod digitaliseren? Stof om over na te denken en zo snel mogelijk werk van te maken!
- Mensen hebben tijd, veel tijd. Content bekijken en lezen? Dat kan nu!
- Concurrenten? Die stoppen met adverteren uit angst voor wat de toekomst brengt. Hallo lage mediakosten!
- Mensen zijn van nature actief, ze willen dingen doen, iets bijleren, plannen maken voor de toekomst, uitkijken naar iets, … Speel daar slim op in!
Laat de vogel dus niet over het net vliegen en grijp de kansen op gebied van online marketing met beide handen. Hou wel steeds in het achterhoofd dat het voor (potentiële) klanten zo eenvoudig en veilig mogelijk moet zijn om online aankopen te doen.
Blijf communiceren en blijf actief. De kans is reëel dat je concurrenten de lopende campagnes stopzetten. De mediakosten of kosten per click zullen dus enorm dalen. Zien we daar een opportuniteit? Ik denk het wel!
Zet dus niet onmiddellijk je online marketingactiviteiten on hold. Bekijk welke kanalen en welke campagnes tijdens deze crisis wel ingezet kunnen worden. Denk hierbij vooral uit het standpunt van jouw klant. Hoe kan je hem of haar tijdens deze onzekere periode verder helpen met jouw product of dienst?
Oké, je hebt nu geselecteerd welke marketingcampagnes actief blijven. Dat is alvast een stap in de goede richting. Nu is het key om kritisch te kijken naar de boodschap van die campagnes. In 9 gevallen van de 10 zal je de vooropgestelde boodschap niet klakkeloos kunnen overnemen. Pas dus je copy aan, zorg voor een positieve tone-of-voice en verander je call-to-actions naar gerichte online doelen. Denk bijvoorbeeld aan ‘shop online’, ‘download de whitepaper’, ‘volg het webinar’, … Verleg je focus dus naar de online wereld.
Opgelet! We grijpen hier even terug naar het stuk over crisiscommunicatie: wik en weeg elke boodschap vooraleer je die de wereld instuurt. We kunnen het niet genoeg benadrukken.
We hebben het net gezegd: bedenk een strategie, een marketingplan voor na de coronacrisis. Bedenk welke marketingcampagnes je in de toekomst wil lanceren, via welk kanaal, welke boodschap ga je brengen, … Werk die tot in de puntjes uit zodat alles klaar staat. Bedenk een leuke actie of wedstrijd, laat je creativiteit de vrije loop!
De moraal van dit verhaal? Maak van deze crisis iets positief, wees creatief en zie de opportuniteiten op gebied van marketing en communicatie. Alles samengevat zijn dit de belangrijkste tips & tricks:
- Communiceer duidelijk en in klare taal naar je eigen medewerkers en collega’s.
- Communiceer vervolgens naar iedereen in je extern netwerk wat de maatregelen zijn.
- Wik en weeg elke boodschap voor die uitgestuurd wordt, zorg voor een positieve noot.
- Pas je website aan: maak een pagina aan met alle info over corona.
- Gebruik social media kanalen voor updates, vergeet Google Mijn Bedrijf niet!
- Stuur een mailtje of zelfs een foldertje naar je klanten, leveranciers, …
- Digitaliseren, digitaliseren, wie zijn best doet zal het leren!
- Laat je marketingcampagnes lopen, pas waar nodig de boodschap en call-to-actions aan.
- Time is money: optimaliseer je bedrijfsprocessen, ga eens aan de slag met SEO, ontdek nieuwe marketingmogelijkheden, …
- Zorg voor een solide marketingplan voor na de coronacrisis