Content marketing vs inbound marketing

Ons op de voet volgen?

Kies welk kanaal jouw voorkeur heeft!

Post

Inbound versus content marketing

Opvallen, de aandacht trekken en prikkelen? Dat doe je met strategische content marketing. Wil je je klanten vasthouden en op lange termijn binden aan je merk? Verscherp dan je strategische aanpak en zet ook in op inbound marketing. De twee marketingmanieren verschillen van elkaar, maar gaan hand in hand.

Goede content maakt of kraakt je website of blog. Het is de reden waarom mensen naar jouw pagina surfen. Iets schrijven dat meerwaarde biedt voor (potentiële) klanten is dus van aanzienlijk belang.

Messcherpe content marketing

Wanneer we spreken van content marketing hebben we het over alle teksten die te vinden zijn op een website of blog. Uiteraard hangen die teksten samen met een aantal doelstellingen:

  • Zichtbaarheid genereren
  • Nieuwe leads aantrekken
  • Bestaande relaties behouden én versterken

Door waardevolle content te schrijven, kunnen we die doelstellingen verwezenlijken. Om te beginnen moet je jezelf de vraag stellen wie je ideale klanten zijn. Pas daarna kan je uitvissen welke problemen ze ondervinden. Vervolgens kan je je prospects en klanten waardevolle en relevante informatie aanbieden. Door bijvoorbeeld relevante blogs te schrijven, e-mails te sturen of interessante demo’s te tonen, deel jij je kennis met (mogelijke) klanten. Op die manier help je hen met het zoeken naar oplossingen voor hun probleem.

Content marketing draait om het creëren van gerichte informatie.

Die informatie delen met de juiste doelgroep op het juiste moment is van groot belang om content marketing te doen slagen. Bestaande klanten behouden én nieuwe klanten aantrekken: dat is het doel van je bedrijf. Door op contentstrategie in te zetten, zie je resultaten op lange termijn.

Content marketing

Zowel online als offline middelen zijn geschikt om aan content marketing te doen. Vooral digitale marketing is niet meer weg te denken. Digitale content hangt nauw samen met zoekmachineoptimalisatie, ook wel SEO genoemd. Copywriters houden tijdens het schrijven van hun teksten rekening met hoe ze zo hoog mogelijk in de zoekmachines kunnen verschijnen. Dat doen ze aan de hand van SEO-optimalisatie zodat mensen ook effectief op hun pagina terechtkomen. In een tijdperk van overaanbod aan content is het zelfs knokken om aandacht. Hoe je de ranking op Google een handje helpt, kan je lezen in de blog: SEO, een proces van lange adem!

Connecteer met je klanten via inbound marketing

Inbound marketing pakt het nog specifieker aan, maar gaat wel hand in hand met content marketing. Een goede inbound marketeer maakt namelijk gebruik van strategische content marketing. Hij focust op het creëren van waardevolle ervaringen die een positieve impact hebben op mensen, maar ook op het bedrijf. Daardoor gaat inbound marketing nog net dat stapje verder dan content marketing. Bij inbound marketing ligt de focus op je (potentiële) doelgroep én op je website.

Maar hoe werkt inbound marketing nu eigenlijk?
Door content marketing op de juiste wijze in te zetten, kan je de juiste mensen naar je website lokken. De content die ze daar vinden is immers specifiek ontwikkeld voor en gericht naar de personen die een antwoord willen op hun vraag. Daarna converteer je de websitebezoekers naar succesvolle leads door in te zetten op call-to-actions en geoptimaliseerde landingspagina’s. Op die manier laten ze hun gegevens, zoals bijvoorbeeld hun e-mailadres, achter.

Hangt de vis aan de haak en zijn ze op de website of blog beland? Dan moet je hen enkel nog binnenhalen. Dat doe je door middel van een e-mail of chat. Zo benader je hen persoonlijk en voelen ze zich meer betrokken bij jouw bedrijf. Dat is ook de ideale manier om langetermijnrelaties op te bouwen, waarin je continu waarde blijft beloven. Jouw klanten worden op die manier echte promotors: enerzijds blijven ze jouw producten of diensten afnemen, en anderzijds vertellen ze hun positieve ervaringen met plezier verder aan anderen.

Stappen inbound marketing

Gekwalificeerde prospecten

Omdat je bij inbound marketing al een specifieke doelgroep in gedachten hebt, trek je onmiddellijk gekwalificeerde prospecten aan terwijl je bij content marketing een ruimere doelgroep aanspreekt. Stellen klanten vragen, nemen ze contact op of laten ze hun e-mailadres achter, reageer dan zo snel mogelijk om op die manier een optimale klantenservice te bieden. Zo bind je (nieuwe) klanten aan jouw merk.

Inbound marketing en content marketing staan dus niet los van elkaar. Speel met woorden, creëer weldoordachte content, ontwikkel een verhaal en prikkel (potentiële) klanten.

Hulp nodig met het op papier zetten van een straffe content strategie?