drukwerk

Ons op de voet volgen?

Kies welk kanaal jouw voorkeur heeft!

Post

Groen communiceren: niet altijd een schot in de roos

Dat duurzaam ondernemen belangrijk is, hoeven we je niet te vertellen. Bedrijven in alle sectoren ondernemen duurzame acties. Grote kans dat je frietjes in een kartonnen bakje zitten i.p.v. een plastieken, je drinkt van een houten of herbruikbaar rietje op café en zelfs cosmeticamerken springen op de kar met o.a. herbruikbare watjes. In deze blog ontdek je hoe je duurzaam kan communiceren.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Wanneer je nadenkt over duurzaamheid, zitten waarschijnlijk de kleur groen, opwarming van de aarde en recyclage in je hoofd. Maar wist je dat duurzaam ondernemen veel verder gaat? Naast ecologische initiatieven als zonnepanelen leggen of plastiekverbruik minimaliseren, vallen ook je personeel zo gezond en gelukkig mogelijk maken onder duurzaam ondernemen. Wanneer een bedrijf maatschappelijk verantwoord onderneemt, heeft ze oog voor drie aspecten: people, planet en profit. Bekijk onderstaande video voor meer uitleg!

Kortom: als duurzame ondernemer ben je je bewust van je (positieve én negatieve) impact op de maatschappij. De negatieve minimaliseer je, de positieve impact maak je zo groot mogelijk. “Maar er zijn toch al verschillende wetten die duurzaam ondernemen verplichten?” hoor ik je denken. Je aan de geldende regels houden, is the bare minimum. Als duurzame ondernemer ga je verder dan de wetten en zit duurzaamheid in de kern van je bedrijfsvoering.

Greenwashing

Duurzaam ondernemen zit dus in de kern van je bedrijfsvoering. Met andere woorden: je bedrijfsvoering en duurzame initiatieven zijn met elkaar te rijmen. En dat is belangrijk, want daardoor verlaag je als bedrijf het risico op greenwashing. Greenwashing wil zeggen dat je je als bedrijf maatschappelijk verantwoorder voordoet dan je werkelijk bent. Dat kan effectief zo zijn, maar ook de perceptie ervan (!) is greenwashing.

Concreet voorbeeld: de CEO van McDonald’s heeft een budget om zijn onderneming te verduurzamen. Hij twijfelt tussen twee opties.

A. Hij vervangt alle plastieken bakjes, bekers etc. met kartonnen alternatieven.

B. Hij investeert het budget in de aanleg van een bos.

Is in dit geval optie A of B het meest geloofwaardig in het kader van duurzaam ondernemen?

Dacht je ook A? Dat is correct!

Bij A ligt de duurzame activiteit in lijn met de bedrijfsactiviteiten, bij B niet. Zo verklein je als bedrijf het risico op greenwashen.

Duurzaam communiceren, hoe doe ik dat?

Dat je als bedrijf maatschappelijk verantwoord onderneemt, mag je zeker in de spotlight zetten. De consumenten hechten er belang aan en het gebrek eraan is tegenwoordig een dealbreaker. Communiceer daarom open over je ondernomen acties. Anderzijds inspireer je ook bedrijven om het samen beter te doen en jullie verantwoordelijkheid op te pakken. Win-win dus. Hoe communiceer je dan best over je duurzaamheidsacties? Hieronder een aantal tips:

  • Wees eerlijk. Zeg wat je doet en doe wat je zegt. Dat spreekt voor zich, maar kunnen we niet hard genoeg benadrukken.
  • Gebruik rapporten en/of cijfers. Wanneer mensen concrete resultaten zien, bevordert dat de geloofwaardigheid. Een cijfer zegt meer dan talloze beloftes.
  • Wees concreet en to-the-point in je communicatie. We weten intussen dat duurzaamheid belangrijk is en waarom. Wat doe je als bedrijf concreet om je steentje bij te dragen?
  • Interne communicatie = key! Je medewerkers zijn je grootste ambassadeurs. Betrek en informeer je personeel over álle duurzame activiteiten.
  • Storytelling ondersteunt je groen verhaal. Creëer één samenhangend, helder verhaal dat in lijn ligt met je missie, visie en waarden. Daarin verwerk je concrete cases en realisaties. Ontdek hoe we dat deden voor tapijtenproducent Tapibel!

Hulp nodig om over je duurzaamheidsacties te communiceren?