facebook_pixel

Ons op de voet volgen?

Kies welk kanaal jouw voorkeur heeft!

Post

De voordelen van een explainer video

Explainer video’s. Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker verschijnen als je door je sociale media scrolt. Maar waarom zijn ze zo prominent aanwezig? Simpel: ze werken. Het is de meest gemakkelijke en effectieve manier om je doelgroep te vertellen wat je bedrijf doet en waarom jouw product of dienst belangrijk is. Waarom ze zo populair zijn, wat de voordelen van een explainer video zijn en hoe je zelf eentje kan inzetten voor je bedrijf, lees je in deze blog.

Waarom scoren explainer video’s zo goed?

Mensen lezen niet graag lange teksten en al zeker niet meerdere A4’s, maar ze blijven nieuwsgierig van aard. Door de informatie die je wilt vertellen in een explainer video te gieten, breng je een kort, eenvoudig en visueel verhaal. Dat soort video’s worden meer en langer bekeken dan andere. Een goede flow van informatie aangevuld met goede achtergrondmuziek en eventueel een voice-over zorgen er dan ook voor dat de kijker blijft plakken.

Door gebruik te maken van storytelling creëer je een spanningsboog die de kijker begeleid van begin tot einde. Je maakt ze nieuwsgierig naar wat er nog zal komen. Hierdoor kan je eveneens de kijker een duidelijker beeld geven van waarom ze je product of dienst nodig hebben.

Wat maakt een explainer video goed?

1. Hou het kort

Onze aandacht spanne in dit digitale tijdperk is erg laag. Daarom is het zeer belangrijk om de aandacht van de kijker onmiddellijk te trekken. Schrap tot je met de belangrijkste info overblijft. Dat soort keuzes maken is lastig, maar cruciaal om de aandacht van je kijker vast te houden zonder dat ze zich gaan vervelen.

2. Spreek de juiste doelgroep aan

Denk goed na over de doelgroep die je met je video wilt bereiken. Over welke voorkennis beschikken ze? Een belangrijk punt: zorg ervoor dat je één doelgroep hebt. Wil je meerdere doelgroepen aanspreken? Pas de video dan aan voor elke doelgroep. Mensen verwachten informatie die voor hun relevant is. Als je drie doelgroepen tegelijkertijd probeert aan te spreken, haakt uiteindelijk iedereen af.

3. Zorg ervoor dat het visuele blijft plakken

De meeste explainer video’s zijn geanimeerd en daar is een goede reden voor. Goed geanimeerde explainer video’s raken de juiste snaar bij de kijker en daardoor heeft de video een veel grotere impact en blijft die langer hangen. Animaties zijn hier uitzonderlijk goed omwille van eindeloze creatieve mogelijkheden.

Het is ook aangeraden om de huisstijl van je merk in de video op te nemen om merkherkenning te boosten.
Voor het Nederlandse poolingbedrijf IPP maakten we een reeks animatievideo’s, volledig in hun huisstijl.

4. Onderschat de voice-over niet

Nadat het script bepaald is, kan je indien je dit wilt, op zoek gaan naar een geschikte voice-over. Maak een grondige selectie vooraleer je een stem kiest. Dat kan uiteindelijk je video maken of kraken.  Professionele sprekers weten hoe ze hun stem moeten gebruiken om mensen te overtuigen. Epsilon Cities koos voor een explainer video van hun online bestelplatform, mét voice-over!

5. Sluit af met een call to action

Sluit je video af met een duidelijke call to action. Dit kan een vraag zijn of een zin die alles samenvat. Zorg ervoor dat de copy of het eindbeeld sterk genoeg is zodat het blijft hangen bij de kijker of deze hen zelfs aan het denken zet.

Waarom explainer video’s inzetten?

Zoals al eerder vermeld leggen explainer video’s complexe materie op een laagdrempelige en toegankelijke manier uit. Daarnaast zijn ze ook een echte eyecatcher op je website én is het ook een sterke meerwaarde om te delen op professionele netwerksites zoals LinkedIn.

Zie het als een audiovisueel visitekaartje. Hiermee worden jouw (potentiële) klanten op een aantrekkelijke wijze geïntroduceerd aan jouw bedrijf en aanbod.

Daarnaast werken explainer video’s ook uitstekend voor communicatie gericht aan collega’s en bestaande klanten. Zo kan je bijvoorbeeld een explainer video inzetten bij een veranderingstraject binnen je organisatie.

Conclusie

Nu je al meer weet over waarom explainer video’s zo populair zijn en wat de voordelen van explainer video’s zijn, is het tijd om eens na te denken over hoe zo’n video binnen jouw marketingstrategie zou passen.

Nog niet overtuigd? Neem een duik in onze realisaties en ontdek onze aanpak.